Onderhoud- en gebruiksinstructies
(Onderhoudtips & instructies voor gebruik KWTP BidonVullers
- Klanten zijn zelf verantwoordelijk voor het (laten) onderhouden van de BidonVuller.
- Klanten zijn zelf verantwoordelijk voor het (laten) aanleveren van goed drinkbaar water.
- Uitgangspunt voor het onderhoud is “goed huisvaderschap”.
- Indien de BidonVuller een tijd niet is gebruikt, dan voor gebruik eerst even goed een paar keer doorspoelen.
- Regelmatig (bijv. een keer per week) even met een vochtig schoonmaakdoekje afnemen (t.b.v. ontstoffen en ontvetten).
- Regelmatig (bijv. één keer per maand schoonmaken met een goed RVS schoonmaakmiddel.
- Na schoonmaak het droge tappunt inwrijven met “babyolie’, want daardoor blijft het RVS schoon, mooi en in topconditie.
- Geschikt zijn bijvoorbeeld Zwitsal babyolie of soortgelijke olies (bijv. Kruitvat merk).
- Indien buiten geplaatst, bij vorst de aanvoerkraan sluiten en de BidonVuller (leiding + GROHE kraan) leeg laten lopen, zodat er geen water in meer staat.
- Eens per half jaar even het roostertje waarop de bidon staat verwijderen (schroefje losdraaien) en het roostertje en opvangbakje er onder schoonmaken; na het schoonmaken weer even insmeren met ‘babyolie’.
- Gebruik geen chloor of schuursponsjes of iets soortgelijks, want dit kan krassen of beschadigingen veroorzaken. Zie ook de informatie hieronder.
- Controleer bij installatie en ook af en toe daarna of het drukdopje van de GROHE kraan goed vast zit; is dit niet het geval, dan dopje weer goed vastdraaien. Zie hiervoor de meegeleverde instructie.
Meer informatie over (het onderhoud en schoonmaken van) RVS producten, zoals een BidonVuller, vind je veel op internet en hieronder een greep uit de beschikbare informatie:
–
Onderhoud en schoonmaken RVS
Hoe moet je nu RVS onderhouden? RVS is toch roestvrij en heel glad? Dan is onderhoud en schoonmaken toch ook niet nodig?
Was het maar zo! Hoewel RVS inderdaad lastig roest en heel glad is wordt het toch ook vies. Net als andere materialen daalt er stof op neer, blaast de wind er vuiligheid op en poepen vogels het soms onder. Dus nee, helaas moet ook RVS regelmatig schoon gemaakt worden. Onderhoud is nodig; zeker als je wilt dat het er als nieuw uit blijft zien. Op google is veel informatie hierover te vinden en onderstaand een toelichting en wat tips voor schoonmaken van RVS.
RVS roest toch niet?
Hoewel RVS in vergelijking met andere materialen weinig onderhoud nodig heeft is het niet geheel onderhoudsvrij. De meest voorkomende gedachte over RVS dat roestvast staal niet zou kunnen roesten klopt jammer genoeg niet helemaal. Helaas kan er wel degelijk roest ontstaan als RVS in aanraking komt met chloor of gewoon staal. Meestal kunt u dit zelf voorkomen en gebeurt dit niet vaak.
Vliegroest
Vliegroest is weer iets anders. Kleine roest spikkeltjes die op het RVS ontstaan komen meestal van buitenaf; ijzerdeeltjes die in de lucht zitten en op het RVS neerslaan. Als iemand met een slijptol een stuk ijzer door slijpt vliegen minuscule ijzerdeeltjes in de lucht. Zelf een trein die over rails dendert produceert heel fijn ijzerstof. Het stof komt op het RVS monument terecht en met een beetje vocht in de lucht begint het te roesten; bruine spikkeltjes tot gevolg.
RVS huid
Een mooie eigenschap van RVS is dat de huid een herstellend vermogen heeft en een onzichtbaar beschermlaagje heeft dat na een beschadiging met enige tijd weer dichtgroeit. Daardoor blijft RVS onder normale omstandigheden jarenlang mooi. Het RVS grafmonument dat Memorabel levert is schoon en vrij van roestdeeltjes en stof. Het huidoppervlak is na het schuren weer gesloten. In principe gebeurt er dus niet zo heel veel mee onder normale omstandigheden.
Toch kunnen in de loop der tijd door weersinvloeden vlekken en verkleuringen ontstaan. Regelmatig schoonhouden en onderhoud voorkomt dat
1 Hoe maak ik RVS schoon?
Hoewel er tal van middelen en RVS reinigers zijn is vaak een gewoon sopje met een mild schoonmaakmiddel in combinatie met een zachte spons of doek al voldoende. Afspoelen met voldoende (liefst gedemineraliseerd) water. Daarna droog wrijven met een zachte doek. Gebruik liever geen schuursponsjes of schuurmiddelen omdat deze krassen kunnen veroorzaken. Om dezelfde reden moet je zand en vuil nooit wegvegen met een droge doek of vegertje. Spoel de vervuiling eerst met overtollig water weg. Daarna kan het eerder genoemde sopje van pas komen. Is dat niet voldoende probeer dan een standaard RVS reiniger van 3M. Als er hardnekkige vlekken op het grafmonument zitten probeer dan een dik, zacht en vloeibaar reinigingsmiddel te gebruiken. Let op dat je nooit schoonmaakmiddelen gebruikt waar bleek of chloor inzit. Bleekwater, staalwol, zilverpoets, en reinigingsproducten op basis van chloor zijn funest voor het RVS grafmonument.
2 Een witte of grijzige waas op het RVS?
Waarschijnlijk is dat kalkaanslag van (regen)water. Probeer met schoonmaakazijn de vlekken nat te houden. De kalk lost in azijn op. Na spoelen met overvloedig gedemineraliseerd water.
3 Vliegroest op RVS verwijderen
Om vliegroest te verwijderen heb je een speciaal middel nodig. We gebruiken zelf het middel Rustbuster van de firma Ranex. Dit middel is op basis van een zuur en maakt sterk verontreinigd RVS (met vliegroest) goed schoon. Verkrijgbaar in kleine en grote verpakkingen. Insmeren met een kwastje, nathouden en wachten tot de roest verdwenen; afspoelen met overvloedig gedemineraliseerd water. Is milieuvriendelijk, maar tast wel steen aan. Dus wees voorkom contact met graniet, marmer of hardsteen.
Let op dat je met Ranex gegraveerde teksten ontziet! Gelaserde en geëtste teksten kunnen er minder goed leesbaar door worden.
4 Sterk vervuild RVS schoonmaken
RVS dat al tijd lang niet onderhouden is, kan wel een opknapbeurt gebruiken. Je herkent slecht onderhouden RVS aan groene, bruingele en/of donkere vlekken. Om dit schoon te maken gebruiken wij ook Rustbuster. Er zijn ook tal van andere reinigers waar we zelf geen ervaring mee hebben.
Let op dat je met Ranex gegraveerde teksten ontziet! Gelaserde en geëtste teksten kunnen er minder goed leesbaar door worden.
5 Krassen op geschuurd of mat RVS verwijderen
In de loop der tijd zullen er hier en daar lichte oppervlakkige krasjes ontstaan. Helaas ontkom je hier haast niet aan. Als het kleine oppervlakkige krasjes zijn op geschuurd RVS, zul je nauwelijks zien. Als het storend is zal het opnieuw geschuurd moeten worden. Vaak volstaat schuren met Scotch Britewol.
6 In de juiste richting
Let wel op: als je gaat schuren doe dat dan met de slijprichting mee en er niet haaks op. Als je dit wel zou doen, krijg je doffe plekken die je haast niet meer weg krijgt. Nogmaals: gebruik nooit staalwol op RVS ook niet om krasjes weg te werken.
Diepe krassen moeten mechanisch worden weggewerkt. Dit is nogal specialistisch werk en kun je beter overlaten aan de vakman.
7 Krassen op gepolijst RVS (spiegel) verwijderen
Op gepolijst RVS zijn vrijwel alle krasje extra goed zichtbaar, en vrijwel altijd storend zijn. Wegwerken moet mechanisch met polijst pasta gebeuren. Overlaten aan de vakman!
Lijst van chemische stoffen waar RVS echt niet tegen kan
- Aluminiumfluoride – waterige oplossing
- Anilinehydrochloride – waterige oplossing (* zuurbestendig FKM verbinding)
- Antimoon chloride – waterige oplossing (* zuurbestendig FKM verbinding)
- Borofluoric zuur
- Broomwaterstof – water
- Caro’s zuur – waterige oplossing
- Chloor (gas) – Natte (gechloreerde water)
- Chloorzuur – waterige oplossing
- Ferro / ijzerchloride – waterige oplossing
- Fluoboorzuur (borofluoric zuur)
- Gechloreerd water (chloorgas – nat)
- Koningswater
- Koperchloride – waterige oplossing
- Trichloorazijnzuur – waterige oplossing
- Waterstofperoxide 30% (* zuurbestendig FKM verbinding)
- Zoutzuur – waterige oplossing